وقتی گوگل متریال دیزان رو برای اندروید معرفی کردم تصمیم داشت یک ساختار مشخص برای طراحی اپلیکیشن به صورت گسترده ارائه بدهد تا بتواند در تمامی اندازه ها، از موبایل و ساعت گرفته تا مانیتورهای بزرگ، جوابگو باشد.
جدای از ایراداتی که به اینکار گوگل گرفته می شود (بطور نمونه اینجا را بخوانید: طراحی متریال گوگل، خوب یا بد)، گوگل پا را از این هم فراتر قرار داد و محصولات خودش را در سیستم عامل های دیگر که شاخص ترین آن ها iOS بود نیز با همین طراحی ارائه داد.
ممکنه گوگل در این تفکر باشد که بتواند با ارائه این طراحی کاربران را بهتر به سمت اندروید و اکوسیستم خودش بکشد اما تاریخچه این حوزه نشان داده است که کاربران هر سیستم عامل به ساختار آن عادت کرده اند و ترجیح می دهند با همان ساختار کار کنند. بطور مثال برای روشن شدن مسئله، طراحی گوگل درایو در اندروید و iOS را مشاهده می کنیم.
و حالا نسخه iOS:
همانطور که می بینید می شه گفت در دو سیستم عامل متفاوت شاهد یک طراحی مشابه هستیم. حالا برای نمونه، رقیب Google Drive یعنی Dropbox را ببینیم:
همانطور که می بینید نسخه اندروید دراپ باکس کاملا بر مبنای متریال دیزاین طراحی و ارائه شده است.
و خب در تصویر بالا هم کامل مشاهده می کنیم که طراحی دراپ باکس برپایه ساختار جا افتاده سیستم عامل iOS نظیر دکمه های پایین، بخش جستجو و دکمه Action بالا سمت راست طراحی شده است.
احترام و پیروی به ساختارهای سیستم عامل باعث راحتی بیشتر کاربر در اون بستر نرم افزاری خواهد شد.
اما اپلیکیشن Hangouts در iOS به خصوص بعد از بروزرسانی اخیرش، باعث نوشتن این مطلب شد. زمانی که من این برنامه را می بینم حس می کنم گوگل تصمیم داشته تا متریال دیزاین خودش را در قالب ساختار iOS پیاده سازی بکند. در ادامه می توانید نمونه ای از این حرکت گوگل را مشاهده کنید:
در صفحات داخلی نیز طراحی منو بالا سمت راست در زمان باز شدن نیز متمایل به طرح های پایه ای iOS است.
حالا باید دید گوگل آیا همین رویه را برای دیگر اپلیکیشن هایش در نظر خواهد گرفت یا خیر. اما چیزی که مشخص هست عدم پختگی متریال دیزاین بعد از یک سال ارائه آن است جایی که به نظر من این نوع طراحی در اندازه های بزرگ با مشکلات بسیاری روبرو است.