تجربیات خود را به اشتراک بگذارید

دنیا در حال تغییر است

علم بشر بر مبنای تجربه هست و همین دلیل باعث شده است تا هیچ چیز به طور کامل صحیح و یا غلط نباشد. بارها دیدیم نظریاتی که نظریات قبلی خود را رد می‌کنند.

مردم روزانه در حال یادگیری، آموزش، تحقیق و کسب تجربه هستند، دنیا روز به روز در حال تغییر است، هیچ چیز شبیه به هم نیست، تجربیات نیز در شرایط مختلف نتایج مختلف را ایجاد می‌کنند.

نحوه نگرش و راه درست

متاسفانه سیستم آموزشی و تفکر اطرافیان ما سالیان سال است که به شکلی اشتباه در حال پرورش کودکان می‌باشد. دیروز داشتم به صحبتی از آقای محمود معظمی گوش می دادم که درش به یک جمله از یک نفر اشاره کرد:

ما در سیستم آموزش و پرورش مان به بچه‌ها چیزهایی را یاد می‌دهیم که بلدیم در حالی که باید یادشان بدهیم چطور چیزهایی که ما بلد نیستیم را یاد بگیرند.

یه روز امیر مهرانی به من حرفی زد که هیچ وقت فراموش نمی کنم: یه مشاور به شما نمی‌گه چه کاری انجام بده و چه کاری رو انجام نده، بلکه باید راه رو برای تو روشن کنه و در نهایت این خود شمایی که باید تصمیم بگیری.

همه ما روزانه با مسائل و افراد زیادی روبرو می‌شویم که می‌خواهند به ما بقبولانند که حرفشان درست است و بسیاری از ما می‌پذیریم وقتی یکی حرفی می‌زنه و چون دکتر فلانی هست پس حتما درست است. خیر، به خود اجازه سوال بدهید و تحقیق کنید.

ما طوری بزرگ شدیم که به ما گفته‌اند یک بچه خوب یعنی کسی که به حرف‌های معلمش گوش کنه، سوال الکی نپرسه، چیزهایی که بهش یاد می دهند رو حفظ کنه و…

تجربیات خود را به اشتراک بگذارید

یکی از روش‌هایی خوب برای پیشرفت خودتان و دیگران انتشار تجربیاتتان است. چیزی که بیشتر از اونی که فکرش را بکنید می‌تواند در زندگی شما موثر و مفید باشد.

فقط انجام دهید

یکی از دلایل اصلی نوشتن این مطلب بعد از خوندن مطلب مشابهی در مجله Smashing با عنوان Publish What You Learn بود که دقیقا به همین نکته و ارزش بالای اون می‌پردازه.

در این مطلب از نمونه های موفق به وبلاگ CSS-Tricks اشاره می‌شه. من خودم آغاز این وبلاگ را به خاطر دارم، شخصی که تازه با زبان‌هایی همچون CSS و HTML آشنا شده بود و تجربیات خود را به اشتراک می‌گذاشت.

زمان زیادی از اون روز نمی‌گذره اما این شخص هم اکنون یکی از معروفترین اشخاص در زمینه کاری خودش است و کماکان در حال به اشتراک گذاری تجربیات جدید خود است.

دو روز پیش پرهام باغستانی یک توییت خیلی خوب کرد: ” کلا فرهنگ آموزش پایه مخصوصا توی زمینه وب وجود نداره، همه تا پیشرفت میکنند مباحث پایه را دیگه مطرح نمیکنند، فکر میکنند افت داره “.

همین امر باعث شده تا اکثر ما پایه ضعیفی داشته باشیم و همواره از سوال کردن در مورد مباحث پایه‌ای ترس داشته باشیم. من خودم به شخصه افراد زیادی رو دیدم که در زمینه کاری خود بسیار معتبر و بادانش هستند اما در پایه‌ای ترین مباحث ضعف‌های بسیاری دارند.

امروزه راه های بسیاری برای انتشار تجربیاتتان هست و حتما لازم نیست شما یک سایت و یا وبلاگ داشته باشید. ابزارهایی متنوعی همچون، شبکه‌های اجتماعی نظیر فیس بوک و توییتر، ویکی‌ها و… می توانند به شما در انتشار تجربیاتتان کمک کنند.

از اشتباه کردن نترسید

یکی از مهمترین مشکلاتی که در هنگام نوشتن و ارائه آن به دیگران در ذهن ما ایجاد می شود همین اشتباه کردن است. همواره هستند آدم هایی که به هنگام اشتباه دیگران را مسخره می‌کنند و سعی می‌کنند تا مدت‌ها از آنها استفاده کنند، اما چیزی که مهم است پیشرفت شما و قابل تحسین بودن کارتان است و مطمئنا در صورت ادامه دادن به کارتان این افراد به مرور از بین می‌روند.

دیروز آرش زاد در توییترش گفت: “ یکی از مشخصه‌های بارز وب ما اینه که آدم جوگیر توش زیاده “. دقیقا این مسئله بر می گرده به همون نگرش و تفکر غلط که چون من کارم درسته پس حرفم درسته و و و …

در مباحث شرکت کنید

شرکت در مباحث، بحث‌ها و عنوان کردن دیدگاه خود هرچند در اون زمینه تجربه کمی داشته باشید باعث پیشرفت شما می‌شود. از سوال کردن نترسید و سعی کنید در زمینه کاری خود با افراد مرتبط رابطه برقرار کنید.

بهترین راه یادگیری، آموزش است

زمانی که شما تصمیم به آموزش یک مطلب و ارائه آن به دیگران می‌گیرید باعث می‌شود تا شما به جستجو در منابع و افزایش دانش خود در همان زمینه بپردازید و در آموزش دادن است که شما به نکات بسیار جالبی دست پیدا می کنید که تا قبل از این از آنها گذشته بودید.

بطور مثال در هنگام خواندن یک کتاب آموزشی معمولا از متون ریز، زیرنویس ها و منابع رد می‌شویم، جایی که شاید مهمترین نکات در آنها قرار گرفته باشد اما این اتفاق معمولا در هنگامی که شما بخواهید موضوع همان کتاب را آموزش دهید رخ نمی‌دهد.

 تفکر متن باز

چندی پیش مطلبی می‌خوندم که در اون عنوان شده بود بهترین اتفاقی که می‌تواند برای شما و مشتریتان بیفتد انتشار آن پروژه به شکل متن باز می‌باشد ( البته قسمتیش که امکان پذیر است ).

این کار مزایای بسیار زیادی دارد، بطور مثال شما یک سایت برای یکی از مشتریانتان آماده کردید و در این سایت یکی از قابلیت‌های خاص را باید به شکل یک پلاگین برای سیستم طراحی می‌کردید. انتشار این پلاگین مزیت‌های بسیار زیادی دارد، از جمله:

  • باعث می‌شود شما به شکل تمیزتری آنرا بنویسید
  • دیگران نیز از آن استفاده کنند
  • مشکلات آن توسط دیگران پیدا و عنوان شود
  • افراد دیگری برای توسعه به شما کمک کنند
  • ایده های جدید زیادی برای آن ارائه شود
  • تجربه شما را افزایش می‌دهد
  • افراد بسیار دیگری شما را شناخته و به شما پیشنهادهای کاری دهند

کافیست سری به سایتی مثل Github بزنید تا ببینید این تفکر در خارج از ایران چقدر خوب جا افتاده است و روزانه صدها پروژه به همین شکل منتشر می‌شود.

همین امروز اقدام کنید

همین امروز شروع کنید به انتشار تجربیاتتان. توییتر جای مناسبی برای شروع می‌باشد، شبکه اجتماعی‌ای که از نظر من هم اکنون بهترین منبع برای یادگیری و مشاهده تجربیات دیگران است.